Fitt élet
Ép testben ép lélek

MENÜ

Táplálkozási alapszabályok

Rágjuk meg jól az ételt, addig, amíg pépes állagú nem lesz! Ne habzsoljunk! A túl nagy ételdarabok emésztéséhez több gyomorsavra és energiára van szükség. (egy keleti bölcsesség szerint „úgy együnk mintha innánk és úgy igyunk mintha ennénk”, vagyis rágjuk szinte folyékonnyá a falatot és igyunk aprókat kortyolva a folyadékból)
Nyugodtan, és rendszeresen étkezzünk! Ne kapkodva, futva, tömegközlekedésen, tévé-, számitógép előtt stb.
Folyadékot étkezés közben és közvetlen utána ne fogyasszunk! Ez azért fontos, mert az étkezéssel bevitt folyadék felhígítja a gyomorsavat, így a benne lévő táplálékok is nehezebben emésztődnek. Először a gyomor a folyadékot fogja felszívni, addig a táplálék várakozik a gyomorban, erjedésnek indulhat, ami puffadást okozhat. Étkezés előtt még ihatunk fél órával, az étkezést követően, viszont csak 1,5-2 órával igyunk ismételten!
Étkezések között várjunk 3-5 órát! A gyomrunknak is szüksége van pihenésre. Ne felejtsük el, hogy azok az italok, amik szénhidrátot, vagy rostot tartalmaznak szintén munkát adnak a gyomornak. A cukros üdítők, gyümölcslevek helyett inkább tiszta vizet, gyógyteát fogyasszunk!
• Minden étkezéshez (kivétel a gyümölcsök) fogyasszunk nyers zöldséget is!
• A gyümölcsök magas víztartalmuk és csekély emésztési energia igényük miatt tökéletesek a szervezet méregtelenítésére és energiával való ellátására. Ezért gyümölcsöt dél előtt együnkéhgyomorra. Egyszerre csak egyféle gyümölcsöt fogyasszunk! Gyümölcsöt ne együnk közvetlenül más étel után, mert megerjeszti azt!

Az ételtársításról

Nemcsak az számít mit eszünk, hanem az is rendkívül fontos, hogy mit mivel, hogyan milyen ételtársításban fogyasztunk. A rosszul párosított tápanyagok káros hatású folyamatokat generálhatnak. Ilyen például a puffadás is, amit az erjedő ételek által keletkezett alkohol okoz. Az ételek párosításánál vegyük figyelembe az alábbiakat:
vitamin
Zöldségek:
Összeillik: olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, gabonafélék, hüvelyesek, húsok, sajtok, és szinte minden… 
Nem illik össze:
 nyers és aszalt gyümölcsök.

Gabonafélék:
egyszerre egyfélét fogyasszunk.
Összeillik: zöldségek, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök.
Nem illik össze: nyers gyümölcsök, burgonya.
vitamin

 

Hüvelyesek:
Összeillik: gabonafélék, zöldségek, olajos magvak 
Nem illik össze: nyers gyümölcsök


vitaminOlajos magvak:

hőkezeletlenül, sótlanul fogyasszuk! Magas fehérjetartalmú étel után, magas keményítőtartalmú étel előtt fogyasszuk.
Összeillik: gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök.
Nem illik össze: nyers gyümölcsök.

Húst szénhidráttal, keményítővel, gyümölccsel ne párosítsunk! Ilyenkor különböző emésztőnedveket kell a szervezetnek termelnie, ami több időt és energiát igényel. A sok idő alatt a fehérje egy része romlani kezd, a szénhidrát egy része pedig erjedésnek indul. A rothadás és erjedés miatt alkoholok, gázok képződnek a tápcsatornában, ami puffadás, gyomorégés, savtúltengés formájában jelentkezik.

zöldségek nem igényelnek specifikus emésztőnedveket, így ha hús mellé zöldséget fogyasztunk emésztésünk sokkal hatékonyabb lesz.

Reggelire tehát fogyasszunk gyümölcsöket, ebédre ehetünk húst, de zöldséges körettel fogyasszuk a rizs, vagy krumpli helyett, vacsorára nagyrészt tisztító hatású zöldségeket együnk. Ha napközben megéheznénk egészséges nasikat válasszunk! 

Egészséges nassolnivalók:

• sótlan mandula, dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, vagy napraforgó
• aszalt datolya, sárgabarack, meggy, szilva, mazsola, vagy pl. almachips
• puffasztott búza-, rizsszelet, buláta vagy kölesgolyó
• tisztított, csíkokra vágott nyers sárgarépa, karalábé, zellerszár, uborka

Ha előre gondoskodunk egészséges nassolnivalókról, napközben könnyebb ellenállni a cukros édességeknek.

+1 Egészség tipp

Fogyasszunk napi rendszerességgel zabkorpát!
Tudtad, hogy a zabkorpa, vagy zabpehely vízben főzve sokkal kevésbé emeli a vércukorszintet és kevésbé terheli a szűrő- és kiválasztó szerveket?
bélflóra
Zabkorpa a belek tisztántartója:

Az étkezési rostok segítik a belek munkáját, védik a bél nyálkahártyáját. A rost, mint egy seprű kitakarítja a beleket, így megelőzhető a kellemetlen székrekedés, a magas koleszterinszint. Fogyassz naponta 4 evőkanál zabkorpát (akár több étkezésre elosztva) joghurtban, főzelékben, vagy zabkásaként. 100 gramm zabkorpa kb. 22 g rostot tartalmaz. Az ajánlott napi rostfogyasztás felnőtteknek napi 30 gramm. Ennyi rostot 0,5 - 1 kg zöldség tartalmaz.

 

 

 

Asztali nézet