Fitt élet
Ép testben ép lélek

MENÜ

Leírások: A csíra

Életerő csak az élőben van!

A csírák a természet csodálatos ajándékai, hiszen olyan őserőt hordoznak, amely a növényvilágban egyedülálló! A helytelen életmód, a rossz táplálkozás valamint a betegségek óriási mennyiséget emésztenek fel testünk üznye(enzim)-háztartásából , így idővel az egyensúly megbomlik és a szervezet egyre jobban ki van téve a súlyos betegségeknek vagy a korai öregedésnek.

Ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok olyan széles tárházát tartalmazzák a csírázó magvak, amilyet semmiféle mesterséges multivitamin nem tud nyújtani.
Amikor a magok megfelelő körülmények (nedvesség, hőmérséklet, oxigén) közé kerülnek, elindul egy új növénynek a fejlődése, a csírázás. A pici magból óriási energiával tör elő az élet. Az enzimek elindítják azokat a biokémiai folyamatokat, amelyek során a magban tárolt különböző anyagok átalakulnak, keményítő cukorrá, a fehérje aminosavakká, a zsír zsírsavakká. Koncentrált a vegyület tartalmuk, így egy picinyke csírában több hatóanyag van, mint a kifejlett növényben. A csírák a növény felneveléséhez szükséges hatalmas mennyiségű enzimet tartalmaznak, a csírázás során a növény vitamintartalma megsokszorozódik. Tartalmazza mindazon vitálanyagokat: vitaminok, enzimek, nyomelemek, ásványi anyagok, stb. amelyekre szüksége van a szervezetnek az egészséges élethez.


Kinek ajánljuk?
Mindenkinek aki törődik egészségével, gyerekeknek, sportolóknak, betegeknek, fogyókúrázóknak, mert:
- a csírában levő vitaminok, ásványi anyagok, mikroelemek, mind olyan szerves formában vannak jelen amit szervezetünk maradéktalanul hasznosítani tud. A csírában található magas enzim tartam miatt az emésztése rendkívül könnyű a szervezet számára azonnali energiát ad.
- folyamatos fogyasztásával elhagyhatja  a drága és kevésbé hatékony vitaminok, táplálék kiegészítők használatát. A csíra ‑élő táplálék!

- a csírák salaktalanítják a szervezetet, különösen lábadozás idején segítenek regeneráló hatásukkal. A betegség megelőzésében is fontos szerepet játszanak a bennük található vitálanyagok és bioaktív természetes antioxidánsok.

- regenerálják a bélflórát, így hatékonyabbá teszik a tápanyagok felszívódását. Az éhségérzet később lép fel, kevesebbet fogunk enni.

- csírák 25% több kalóriát tartalmaznak, mint a hús, de nem hizlalnak, mert nincs bennük zsír, koleszterin, hormon, antibiotikum és 100%-ban emészthetőek.

- Prof Werner Kollath kutatásai szerint a csíra nagy mennyiségben tartalmaz Auxone nevű növekedési hormont

- Dr Semenko japán kutató közzé tette, hogy a csíra mint élő táplálék gazdag DNS és RNS-ben. A nukleinsavaknak regeneráló, gyógyító és öregedést lassító hatásuk van.

Parányi gyógyszertár

A csírák élő élelmiszerek, fogyasztásuk rendkívül fontos, hiszen egészségünk múlik azon, hogy van-e elegendő enzim a szervezetünkben.

Bár a csíra a magnak csak 4%-át alkotja, mégis a legértékesebb része. A csíra tartalmaz:
keményítőt, fehérjét, zsírokat, életsavakat (A, B, C, D, E, K),
ásványi sókat, nyomelemeket (Ca, Mg, P, Na, Mn, Li, Se) és üznyéket.

Elsősorban általános erősítők, jelentős szerepük van a szervezet méregtelenítésében, a vér tisztításában.

Kedvezően hatnak az emésztésre, hatékony gyulladáscsökkentők és idegnyugtatók.

Jelentős ásványi-anyag tartalmuk miatt csonterősítő hatással rendelkeznek.

Négyfajta növényi alapanyag alkalmas a csíráztatásra, ezek a gabonafélék, a hüvelyesek, az olajos magvak illetve a zöldségfélék, a fűszernövények és füvek.

Fogyasztás

Legjobb, ha nyersen fogyasztja a csírákat.
A csíranövényeket bármilyen nyers salátához felhasználhatja. Ízesítheti fokhagymával, tengeri sóval, olajjal, fűszerekkel. Rászórhatja vajas kenyérre, vagy beleszórhatja kefirbe, levesbe és főzelékekbe is. Készíthet krémeket is.

Mennyit fogyasszthatunk a csírából?

Az erős csírából Pl: hagyma, retek, mustár csak mértékkel, mert a csírában lévő tisztító vegyület olyan mértékkel indítja be a szervezet méregtelenítését, hogy lehetnek gondok(pl megmozdítja az epekövet ami elzáródást okozhat)

A többi csírából pedig akár több dekagrammot is, persze betartva a az elején a mértékletességet.

Egy -két hétig eltartható hűtőszekrényben, minden gond nélkül.

 

Lucerna

Legfőbb hatóanyagai:
Szerves kalcium, magnézium, kálium, foszfor, vas, cink, réz, szelén, szilícium, jód, béta-karotin, B1-, B2-, B6-, B17-, C-, D-, E-, K- és U-vitamin, valamint a kötőszövetek rugalmasságáért felelő L-borostyánkősav, amely fékezi szervezetünk öregedését.

Élettani hatások:
Ásványi sókat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért.
Szaponin tartalma lekaparja és feloldja koleszterin lerakódásokat az erek faláról. Megelőzhető vele az érszűkület vagy a fülzúgás.
Magas mangántartalma miatt csökkenti a vércukorszintet!
Segít ízületi gyulladásnál, reumánál, fekélynél!
Szoptatós anyáknál tejserkentő hatású!  Roborál. A benne levő rengeteg növényi hormon miatt csodálatos ösztrogén hatása van, amely pl. segíthet a mellrák kialakulásának megelőzésében.
B12-vitamin tartalma vérszegénységnél segít.
K-vitamin tartalma megelőzi a thrombus (vérrög) kialakulását, csökkenti a vérzéseket (fokozott havi vérzés, méhvérzés)
Vastagbél-gyulladásban szenvedők gyógy-tápláléka. L-borostyánkő sav-tartalma a kötőszövetek rugalmasságáért felelős!
Magas a szerves Kalcium tartalma, így érdemes fogyasztani a csontritkulás megelőzésére, vagy kezelésére

A legszélesebb spektrummal rendelkezik minden eddig ismert tápanyag-koncentrátuma

Vöröshere csíra

Vitaminok, ásványok:
A vörös here az összes nyomelemet tartalmazza, amire a szervezetünknek szüksége van. Tehát az őszeset! Azért nagyszerű ez, mert a csírában lévő enzimek miatt, mind be is tud épülni a szervezetünkbe, minden gond nélkül.

Élettani hatások:

Táplál, erősít, tisztítja a vért.

Görcsoldó a benne lévő ásványi anyagok miatt. (Pl:éjszakai lábgörcsök)

Termékenység fokozó.
A vöröshere csíra két szempontból is kiemelkedő tulajdonsággal bír. Egyrészt tartalmaz egy olyan vegyületet, amely megakadályozza a rákos daganatok növekedését; másrészt a benne található fitoösztrogének mellékhatások nélkül képesek helyettesíteni az emberi ösztrogént, amelyek többek közt a csontszövetek kialakulásáért felelősek, de ugyanennek köszönhetően a változó korban lévő nőknél enyhítik a klimax tüneteit, illetve hatékonyan akadályozzák, az emlődaganatok fejlődését-mellékesen fokozza a termékenységet is.
A vöröshere csíra ezeken kívül tartalmaz minden olyan nyomelemet, amelyek a mirigyek normális működéséhez szükséges.
Javíthat az epe-, cukor- és májbetegek állapotán; vértisztító, gyulladáscsökkentő, görcsoldó és nyálkaoldó hatású.

Párban a lucernacsírával képesek felerősíteni egymás hatását, akár 40%-kal is.

Kicsit kesernyés ízű

Bíborhere csíra    

Nagyobb méretű, mint a vöröshere. Rendkívül gazdag fehérjében. Rengeteg tápanyagot tartalmaz. A következő életsavakat tartalmazza: A, B csoport, C, D, E, U vitaminokat és ezen kívül ásványi anyagokat: foszfort, káliumot, magnéziumot és kalciumot, nátriumot, szilíciumot. Lúgosít. Nagyon jó hatással van az idegrendszerre, görcsoldó és vértisztító hatású!

Görögszéna csíra

Vitaminok,  ásványok:

0,38% trigonellint és további alkaloidokat (kolint, gentianint, carpint), 0,18% nikotinsavat, 40-45% poliszaharidot (ebből 30–38% galaktomannán) nyálkát, szaponint, rutint, 6-10% zsíros olajat, 27–30% fehérjét (sok lizin és L-triptofán aminosavval), cserzőanyagot, flavonoidokat (luteolin, orientin, quercetin, vitexin és izovitexin;

ásványi anyagokat (kalcium, magnézium, foszfor); mikrotápelemeket (szerves vas, szelén, szilícium; ezek közül Magyarországon a szelén kiemelten fontos); A, B, C és D vitaminokat; pantoténsavat, lecitint, gyantát, phytint tartalmaz.


Élettani hatások:
Gyógyhatását elsősorban a szteroid jellegű szaponinoknak (dioszgenin, yamogenin, tigogenin, neotigogenin) és a nyálkás rostoknak tulajdonítják. A szaponinok gátolják a koleszterin felszívódását és szintézisét, a rostok a vércukorszint csökkentését segíthetik. Embereken végzett kutatások kimutatták, hogy mérsékelt érelmeszesedésben és nem inzulinfüggő (2-es típusú) cukorbetegségben szenvedő pácienseknél a görögszéna lejjebb viheti a vércukor- és a koleszterinszintet.
A görögszénát a székrekedés, magas koleszterinszint, cukorbetegség, elhízottság kezelésére alkalmazzák.
Cukorbaj: A görögszéna jótékony hatása a szervezet víz metabolizmusában részt vevő csatornáira (ambuvahasrotas) és a húgyúti rendszerre (mutravahasrotas) jelzi, hogy miért alkalmazzák a cukorbaj kezelésében. A gyógynövény úgy segíti a szervezetet, hogy megtisztítja a csatornákat azoktól a zsírlerakódásoktól, amelyek ott felhalmozódnak, és amelyek a hasnyálmirigyet hívatottak táplálni. Mind az első típusú, mind a második típusú cukorbaj esetében segít kiegyenlíteni a cukorszintet. A görögszéna hatékony alkotóelemei a trigonellin és kumarin; klinikai vizsgálatok során kimutatták, hogy 50 g/nap mennyiségű zsírtalanított görögszéna mag elfogyasztásával érhető el legjobb eredmény a gyógykezelésben.

Koleszterin: A zsírszövet csatornáira (medovahasrotas) kifejtett közvetlen hatása miatt, hasznos összetevője a koleszterinszintet csökkentő recepteknek. Használjunk 10-20 grammot naponta, hogy csökkentsük az LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintet.

Emésztés: A görögszéna felbecsülhetetlen értékű orvosság a renyhén működő és gázokat képző emésztés kezelésében, amelynek okozója a meggyengült kapha és váta dósa működés. Kedvező hatással van a hasmenésre és a bélgyulladásra is. A gyógynövény magas nyálka tartalma csillapító, gyulladáscsökkentő szerként hat, amely gyógyítja a fekélyt és megnöveli a széklet tömegét; nagyon hasznos enyhe hashajtó is egyben. A keserű tulajdonsága elősegíti a májműködést és javítja a tápanyagok szervezetbe való felszívódását.

Nőgyógyászat: A görögszéna magnak különleges hatása van a méhre és egyben a női szaporítószervek egészére is. A görögszénában található szaponin, amely a fitoösztrogén előfutárát, a dioszgenint tartalmazza nagyon fontos szerepet játszik a nők egészségében. Szülés után alkalmazzák, hogy elősegítsék a bélmozgást és megtisztítsák a méhet. A vérplazmát (rasa dhatu) tápláló hatása elősegíti az anyatej megfelelő folyását. Ha fájdalmas a menstruáció, akkor a görögszéna melegítő és pangást csökkentő tulajdonságai igen kedvező befolyással vannak a szervezetre.

Szaporodás: Olyan receptúrákban használják, amelyek az impotenciát, a korai magömlést és az alacsony libidót hívatottak kezelni. A gyógynövény melegítő hatása stimulálja a szaporítószerveket, miközben az olajos és édes tulajdonságai táplálják a szaporító szövetet (shukradhatu).

Fájdalom: Mivel a görögszéna kiváló gyógyszer arra, hogy helyrehozza a váta dósa működését, ezért előszeretettel alkalmazzák alsó háttáji fájdalmak, valamint felpüffedéssel és fájdalommal járó isiász és ízületi gyulladások kezelésére. Alkalmazása során figyelemre méltó tünet a hidegérzet a háton és a combokon. Az a tulajdonsága, hogy képes megerősíteni a csontszövetet (asthi dhatu) igazolja használatát az oszteoporózis (csontritkulás), hátfájás, valamint a test szerkezeti gyengesége és hajhullás során.

Külsődleges használat: A görögszéna porított formájából készített pépes, meleg borogatás alkalmazása jól használható a fertőzések, kelések, törések és az ízületi gyulladásos püffedések kezelésére.

Búza csíra

A daganatos embereknek önbizalmat ad, mivel segíti a gyógyulásukat. Ami igaz is. A sejtek megfulladnak saját szemetükben. Ha a testnedv a szemetet nem tudja kihordani a nyirokrendszeren keresztül, ödéma keletkezik.
A búza csíra gyors segítség a méregtelenítési folyamatoknál. A búza csíra megújítja a beteg sejteket. A benne lévő enzimek nem engedik a rosszindulatú sejtelváltozásokat szaporodni.
Tisztítja a májat.
Gyulladás gátló, baktériumölő hatású. egyensúlyban tartja a vérnyomást.
Csökkenti a radioaktív sugárterhelést.
Segíti a vér oxigén-ellátását.
Elősegíti a vércukor szinten tartását.
Leghatékonyabb a vérsejtképző szöveti eredetű, nem jóindulatú elváltozásokra, de hat a többi elváltozásra is. Tágítja az ereket, és oldja a lerakódásokat az érfalon. Beleértve a szívkoszorú ereket is. Körülbelül heti 3 x 100 g öt hónapon keresztül.
Magas a szelén- és a krómtartalma. A króm a szív és a vese eltérő működéseinél, beidegzéseinél segíthet.

Csökkenti a prosztatagyulladás lehetőségét, enyhíti a már gyulladásban lévő panaszokat.
Hat a pszichére. Személyiség zavaroknál, neurózisnál hatásos gyógyító.
Minden belső elválasztású mirigy működését segíti szabályozni.
A májban lévő méreganyagok könnyebben tudnak távozni.
Tartalmaz L-borostyánkősavat, mely képes a szövetekben az ingerületet továbbítani.
Fontos szempont valamely testrész zsibbadásánál.

Repce csíra

Sajnos nagyon kevesen fogyasztják, pedig nagyon magas az omega-3 és az omega-6 olajtartalma, melyek a csírákban kiegyensúlyozzák egymás hatását.

Közvetlenül hat a szív munkájára, és az érfalak rugalmasságát adja vissza.

Megakadályozza a szívkoszorúerek meszesedését.

Javítja a szem hajszálereinek vérellátását.

Magas a K-, E és D-vitamin tartalma.

Nagy segítségre van a bőrnek, mert a szervezetünkben lévő kollagén termelődését segíti elő. Ennek következtében változik a bőr rugalmassága. Lassúbb az öregedési folyamat. Egyensúlyban tarja a bőr vízháztartását is, tehát SZÉPÍT!

Emeli a vörösvértest számot.

Csökkenti a magas koleszterinszintet.

Hat a lép tárolási betegségeire.

Csökkenti a vörösvértestek szétesését.

Sárgás színű kellemes ízű csíra.

Vöröskáposzta csíra

Vitaminok, ásványok:
Magas vas, K-vitamin, C-vitamin tartalma van, erős antioxidáns.


Élettani hatások:
Elsősorban az ér eredetű, vérsejtképző illetve vegyes daganatokra leghatásosabb.

Különleges tudása van. Bőrön keresztül, verejtékkel képes eltávolítani a méreganyagokat az ízületekből.

Tartalmaz U-vitamint (metil-metionin - elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását).

Segíti a májfunkciót a méregtelenítést.

Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet.

Magas a K-vitamin tartalma, szükséges a véralvadásnál.

Zöld hályognál segíti a látást. Csökkenti a fokozott belszemnyomást.

Legaktívabban a benne található telomeráz enzim, amely segíti a sejtek megújulását, lassítja az öregedés folyamatát.

Erős gyulladáscsökkentő hatása van.

Egy indol nevű vegyület révén a rosszindulatú sejtek szaporodásának potenciális ellenszere. Tartalmaz olyan enzimeket, amelyek blokkolják a daganat növekedését.

Nem tanácsos túl sokat fogyasztani belőle, mint minden káposztaféle, fellazítja a székletet, okozhat gyakoribb székletürítést.

Hat a személyiség zavarokra.

Segít eltávolítani a méreganyagokat az izületekből.
A brokkoli, kelbimbó és káposzta fontos a cukorbetegek étlapján.
Ásványi anyag tartalma tisztítja az agyi ereket.

Brokkoli csíra

Vitaminok: A, B, C, E, K
Ásványi anyagok: kalcium, vas, foszfor, kálium, magnézium

A csíra még jobb abban, amiben a kifejlett növény is erős: jószerével annyi vitamin van benne, mint a divatos, drága bogyók közül néhányban.

Nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, enzimeket és ásványi anyagokat, nagyon sok hasznos vegyületet egyben.

Magas U-vitamin és kalciumtartalmáról ismert. Ennél fogva fogyasztása vértisztító, bőrtápláló, keringésjavító hatású.

A szakemberek az emésztőrendszeri betegségek, hólyag- és prosztataproblémák, valamint daganatos megbetegedések megelőzésére is melegen ajánlják.

A kalciumtartalom miatt a csontoknak nagy barátja, a változó korban, amikor a csontritkulás veszélye megnő, roppant hasznos lehet.

Kicsi sárgás csírája nagyon szép. Gyógyító csíra.

Élettani hatása megegyezik a vöröskáposztáéval. Van azonban három fontos dolog, amit még elmondhatunk róla.

Olyan nyomelemeket tartalmaz, melyek megelőzik a vesehomok és vesekő kialakulását.

Regenerálja az agysejteket.

A benne található enzimek a belső elválasztású mirigyek működésére hatnak. Elsősorban a csecsemőmirigyre és hasnyálmirigyre. Tehát nagyon jó immunerősítő.

Tormára emlékeztető íze kiváló bármilyen szendvicshez, salátához, hidegtálakhoz, paradicsomos ételekhez.

Fehérrépa csíra

Vitaminok:B1,-2,-6 vitamin, C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin, folsav.

Ásványi anyagok: kálium, kalcium, nátrium, cink, réz, vas, foszfor, magnézium, szelén, mangán, 

Gyomorerősítő, vesetisztító, étvágygerjesztő hatású. A nyers csíra serkenti a mellékvesék és a pajzsmirigy működését. Káliumtartalma révén segíti a májműködést, tisztítja az emésztőrendszert, étvágyjavító. Ezen kívül lúgosító hatású, vérképző, illóolajai pedig csökkentik a gyulladásokat, erősítik a szívizomzatot és összehúzzák a simaizomzatot. 

Epe- és veseköveknél, húgy-, és ivarszervek panaszainál igen hatásos. Kiemelten fontos szembetegségek esetén.

Véralvadásgátló

Íze a brokkolira emlékeztető csak intenzívebb.

Retek csíra

Természetes antibiotikumok közé tartozik. Fontos tudnunk, hogy hatékony vértisztító hatású. Egyik kiemelkedő hatása a hőtermelés. Ha nem teszünk hűtőbe egy doboz retek csírát, akkor egy nap után észrevesszük, hogy meleg a közepe. (leteszteltem). Ezért hűtés nélkül hamar tönkremehet. Ezt a tulajdonságát a szervezetünkben hasznunkra tudjuk fordítani.

Ízületi betegségeknél – mivel a hőtermelés által tágítja az ereket -, felgyorsítja a vérkeringést. Így az ízületek környékén bővebb lesz a vérellátás, és a lerakódott salakanyag gyorsabban tud távozni. Sok folyadékot kell inni hozzá.

Nagyon erős a hatása. Fontos tudni, hogy retekből nem szoktunk megenni tíz-húsz fejet egyszerre. Itt nagyon érvényesül az a hatás, hogy több vegyülettartalom van egy piciny csírában, mint a kifejlett növényben.

Az emésztőrendszert képes oly mértékben tisztítani, hogy ez többszöri székletürítést eredményezhet. Végigtakarítja a szervezetet, de nem egy kis portörlő ruhácska formájában, hanem inkább egy "dózerről" beszélhetnénk.

A szájüregben, arcüregben, orrunkban elpusztítja a kórokozókat, segíti a váladék, nyák eltávozását. Mivel hőt is termel, könnyebben leválnak a lerakódások.

A gyomrunkban segíti az emésztést. Gyorsítja a bélperisztaltikát. A belekben lévő élősködőket, - elsősorban bélférgeket- elpusztítja.

Azok az emberek, akiknek nagy epekövük van, ne fogyasszanak sokat belőle. El tudja az apró epeköveket hajtani, ezért ha ez epehólyagban nagy kő van és megmozdul, ez elzárhatja az epevezetéket. A kő más miatt is elmozdulhat, de ez ne a retek csíra legyen.

Ha epehomok van az epehólyagban, azt eltávolítja. Ilyenkor mondja a fogyasztó, hogy görcseim voltak nem eszem többet retek csírát.

Nagyon szereti a retek anyagait a bélflóra. Táplálja és tisztítja.

Tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert is. A vesehomokot ugyanúgy elhajtja, mint az epehomokot. Ez a nagyon apró vesekövekre is igaz.

Sok foszfort tartalmaz. A foszfor tisztítja, szépíti, fehéríti a bőrt. Lehet repcével együtt fogyasztani.

A retek csíra melegíti a testet, ezért télen, fázó emberek, elsősorban akiknek a végtagjai hidegek, érdemes csipegetni.

Nem csak belsőleg, külsőleg is hatásos: a szakemberek szerint a liszttel összeturmixolt csíra jótékony hatással bír a reumás fájdalmakra, a belőle készült lábfürdő pedig enyhíti a fejben vértolulást.

Gyorsan nőnek a dobozban. Picike szőrös talpacskái lesznek, fehér pihés. Nem kell megijedni tőle az élet jele.

FONTOS! Egyszerre ne fogyasszon belőle a javasolt 1-3 evőkanálnyi mennyiségnél többet, mert görcsöket okozhat. Egy doboznyi retekcsíra kb. 3 kg reteknek megfelelő vitamint, ásványi anyagokat és enzimeket tartalmaz. Bármilyen szendvicsre, sajtokhoz, saláták ízesítésére javasoljuk, de főételeinket is színesíti, zamatosabbá teszi.

Hagyma csíra

Vitaminok, ásványok:
Magas az aminosav-, enzim- vitamin- és ásványianyag-tartalma.
Élettani hatások:
A hagyma a csíráztatás hatására könnyebben emészthető.
Kitisztítja a véráramot és a májat, megújítja a vért, tágítja az ereket, főképp a szívkoszorúereket.

Az ingadozó vérnyomást beállítja.

Segíti a fehérvérsejtek munkáját.

Tisztítja az ereket, tisztítja a bőrt.

Segíti a nyirokkeringést.

Méregteleníti a májat, a májban lévő kóros zsírlerakódást feloldja.

Jótékony hatása van gyomorfekélynél, gyomor-, bélproblémáknál, fejfájásnál és reumánál.

Emeli és beállítja a magas vérnyomást.

Tisztítja az epehólyagot, epevezetéket és a lépet.

Hat az inzulintermelésre.

Oldja a szervezetben lerakódott húgysavakat

Emeli a spermium számot, beállítják a herék működését.

Antibiotikus és méregtelenítő hatású, gyógyírt jelent a gyulladásokra, fekélyekre.

Daganatgátló, csökkenti a koleszterinszintet, növeli a szervezet ellenálló képességét.

Olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az alapvető sejtnövekedést.

Nyálkaoldó allicin tartalmának köszönhetően gyógyítja a náthát, nyálkiürítésre készteti a tüdőt.

Vírusölő, gombaölő, élősködő-ölő, protoozon-ölő(véglények), mikroba-ölő hatású.

Kiűzi a kórokozókat a belekből.

Amarant csíra

Aminosav összetétele kedvezően hat a szervezet zsírháztartására, és ezen keresztül az érelmeszesedés megelőzésre. Kiegyenlített, harmonikus aminosav összetételének köszönhetően fehérjetartalma kiválóan hasznosul (75%).

Az amaránt kitűnő vas, kalcium, magnézium és cink valamint egyéb mikroelem forrás. A gabona félék között az amaránt vas tartalmának rendkívül nagy biológiai értéket tulajdonítanak a kutatók. Ezt indokolhatja az a tény, hogy a gabonaféléktől eltérően C vitamint is tartalmaz, ami elősegíti a vas felvételét. Kalcium tartalma nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb kalciumforrást jelentő élelmiszer. Glutént nem tartalmaz, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Az amaránt mag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat:

 

Fehérje (%)

Lizinhányad (%)

Szénhidrát (mg)

Kalcium (mg)

Vas (mg)

Magnézium (mg)

Amaránt

16

8,5

63

162

10

280

Búza

10

3,5

71

41

3,3

20

Kukorica

9

2,5

74

20

1,8

7

Rozs

13

4

73

38

2,6

-

Hajdina

12

5,8

72

33

2,8

-


Az amaránt-fehérje különösen gazdag lizinben, amely összetevő a gabonafélékből és a kukoricából nagymértékben hiányzik

A lizin esszenciális fehérje: segíti a kalcium csontba való beépülését, és a nitrogénegyensúly fenntartását. Szükséges a növekedéshez és a szöveti regenerációhoz, valamint egyes hormonok és enzimek képzéséhez. Hiányában romlanak a feltételes reflexek, vérszegénység, izom –és kötőszövet károsodása léphet fel.

 

Mák csíra

Vitaminok, ásványok:

A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. Továbbá értékes B1-, B6-, B2-, niacin forrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Továbbá aminosavakban, zsírsavakban gazdag.

Élettani hatások:
Lassítja az öregedési folyamatokat.

Csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, trombózist.

A vér koleszterinszintjét normális szintre állítja.

Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát, segíti a sebek gyógyulását.

Növeli a szellemi teljesítőképességet.

Jótékony a sebek gyógyulásában.

Növeli a szellemi teljesítőképességet.

Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.
A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.   Általában ha hetente 3-szor  eszünk mákcsírát, akkor látványos javulásban lesz részük.

Sóska
A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. 
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

Immunerősítő

A sóska az egyik legjobb immunerősítő zöldségünk, de nem csak magas C-vitamin tartalma miatt érdemes sokat ennünk belőle, de emellett köztudottan sok vas is található benne. Emellett még flavonoidok és ásványi sók is találhatóak a sóskában.

Élénkítő hatás

A sóskában található gyümölcssav miatt nem csak a vérképző- és immunrendszerünkre van jótékony hatással, hanem ráadásként élénkítő hatása is van, így akár nagyobb szellemi tevékenység során is érdemes több sóskát fogyasztanunk azért, hogy minél jobban teljesítsünk.

Vizelethajtó

A sóska vizelethajtó hatással is rendelkezik, így segíti az anyagcserénket és a vesék tisztulását is. De ezenkívül a népi gyógyászat a vértisztító hatását is ismeri, ezt pedig főleg a kiválasztásunk gyorsításának köszönheti.

Vérnyomás szabályozása

Magas kálium tartalma miatt akkor is érdemes minél nagyobb mennyiségű sóskát ennünk, ha a vérnyomásunkat szeretnénk rendben tartani vagy csak a gyógyszerek mellett természetes úton is szeretnénk szabályozni a magas vérnyomást.

Ezek mellett a sóskának magas a folsav tartalma is, ezért állapotos nők étrendjébe is érdemes minél nagyobb mennyiségben beépíteni ezt a zöldséget.

Sóska íze van :o)

Köles csíra

Igen sok kovasavat tartalmaz, továbbá fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket stb. Különösen gazdag a B-vitaminok csoportjában, mint B1, B2, B6, B17, pantoténsavban és nikotinsavamidban.
A kovasav adja meg a kötőszövetek (csontváz, kötőhártya) szilárdságát is. A magas kovasav eredménye a friss sima bőr és az erőteljes fénylő haj. A kovasav a fluorral együtt hatva gondoskodik az egészséges fogakról és szilárd körmökről.

Sok ember szenved különböző tartási hibáktól. A köles ebben is sokat segíthet, valamint a tüdő különböző betegségeiben, mint hörgőgyulladás, asztma, mert ellenállóvá teszi a szöveteket és síkossá a nyálkahártyát. Növeli a szövetek rugalmasságát és ellenálló erejét.

Az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken a szövetek kovasav tartalma. Ez a bőr ráncosodásában, a kötőszövetek gyengeségében, visszerességben, aranyérben, porckorong sérülésekben, tartási problémákban, vérellátási zavarokban, szédülésben, fáradtságban, ekcémában, fogsérülésekben, ízületi sérülésekben, ízületi gyulladásokban, a körmök törékenységében, az értelem és az idegrendszer gyengülésében és allergiás jelenségekben nyilvánulhat meg. A kovasav különösen a B-vitamin tartalma miatt messzemenő hatást gyakorol az idegrendszerre is.

A köles csíra, táplálkozási eredetű hiányállapotban képes javulást hozni. Csonttöréseknél rendszeresen kellene kölest fogyasztani. A gyulladásos állapotok – mint pl. a hólyaggyulladás – köles étrend mellett rendszerint gyorsabban gyógyulnak. Sajnos az emberek manapság rendkívül kevés kovasav tartalmú ételt esznek, vagy az élelem eleve ásványi anyagokban szegény területről származik, ezért a szokásos étrend nem fedezi a szükségletet.

A csontrendszer betegségek elleni bázisétele

A köles csíra értékes ásványi anyagaival teljes értékű gyógyító nyerskoszt lehet minden csontrendszeri betegségben, különösen a kis- és nagyízületek artrózisainál és a gerincoszlopnál.
Pontosan a kölesben gazdagon előforduló kovasavnak köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését.

Kapor csíra

Mi található a kaporban
A nyersen fogyasztott kapor értékes antioxidáns. Kiváló C-vitaminforrás, amely a legfontosabb vízben oldódó antioxídáns, amely képes semlegesíteni az emberi szervezetben a szabadgyököket, amelyek a sejtek károsodásáért felelősek.

A kapor tartalmaz még A-vitamint, riboflavint, B1-, B2-, B3-, B6-, E-vitamint, valamint folsavat, pektint, kalciumot, vasat, rezet, magnéziumot, káliumot, foszfort, cinket és igen nagy mennyiségű rostot.

Jelentős antimikrobás hatása van, amellyel hozzájárul az immunrendszer fejlődéséhez. Fogyasztása képes csökkenteni a megnövekedett koleszterinszintet, miközben kiváló rostforrás. Magas kálium tartalma segít rendben tartani a vérnyomást, így rendszeres fogyasztása nagy segítség a szívinfarktus és az agyvérzés megelőzésénél.

A növény illóolajának jellegzetes, semmivel össze nem téveszthető illata van. Összetevői: d-karvon, d-limonen,alfa- fellandrén, fenilpropán anyagok. A flavonoidok közül a kvercetin több glikozidját, apigenint, vicenint tartalmaz. A karvon a tumorellenes és antioxidáns hatásáról híresült el.

A növényben körülbelül 0,5% az illóolaj tartalom, míg a termésben 2,5-4%. (A termésben zsírolaj és fehérje is található. ) Többszörösen telítetlen zsírsavakat - omega 3 és 6-ot - és egyszeresen telített zsírsavat is tartalmaz - olajsavat.

A kapor szervezetre gyakorolt hatásai
Gyomorerősítő hatása közismert, de vizelethajtóként is számon tartjuk, valamint nyugtató és antibakteriális hatása is van.

Baktériumellenes hatása igen erős, képes meggátolni a káros kórokozók elszaporodását a belekben, és szervezetünk más tájékain is. Ebben a tekintetben a kapor vetekedik a ranglétrán a foghagyma erős baktériumölő tulajdonságaival.

Kiválóan alkalmazható álmatlanság ellen és fogínygyulladás esetén is.
További hatásai: vércukorszint csökkentő, nyálkaoldó, köhögés csillapító. Frissen vagy teaként fogyasztva: emésztési rendellenségek, puffadás ellen hatásos, kismamáknál pedig tejelválasztást serkentő. Nem annyira közismert, de a kaporfőzetek még a narancsbőrrel is felveszik a harcot. Hatóanyag kutatók már azt is bizonyították, hogy a kapormag a daganatos sejtek elleni küzdelemben is jól teljesít.

A növény apiol tartalma izgatóan hat a paraszimpatikus idegrendszerre, jelentős értágulatot okoz. Férfiaknál a merevedési reflexet erősíti. Ilyen hatás érhető el például, néhány növényi szár rágógumiszerű rágcsálása révén.

A kapor szívkoszorúér-tágító, ajánlható angina pectoris esetén, csökkenti a magas vérnyomást, és jótékony hatású a szívizom vérellátása szempontjából. Elsőrendű étvágyfokozó, egyben szélhajtó is. Használata bélféregűző teák összetevőjeként is ismeretes


Emésztést segítő hatás

Orosz kutatók kísérletekekkel támasztják alá, hogy a kapor az emésztőrendszer sima izmainak a megnyugtatásával segíti elő a hatékony emésztést. Illóolaja pedig mellékhatások nélkül képes megszüntetni a csecsemőkori bélgörcsöket.

Bolgár kutatók sikeresen alkalmazták a kaprot krónikus kolitiszben szenvedő betegek kezelésénél. Egy másik kísérlet azt bizonyította be, hogy a bélgáz képződésének megelőzésében hatékonyan alkalmazható a kapor. Magjának illóolaja az emésztőrendszert támadó baktériumok szaporodását gátolja, így segít a hasmenést okozó mikroorganizmusok elleni küzdelemben.
 
Vércukorszint csökkentő hatás

A kapor e hatását a vanádiumnak köszönheti, mert szabályozza az inzulin termelődését és megakadályozza a zsír elraktározódását. Így az elfogyasztott szénhidrát nem raktározódik le mint zsír, hanem egyenesen az izomsejtekbe jut és energiává alakul át.

A vanádiumnak koleszterinszint csökkentő hatása is van, de előszeretettel alkalmazzák erős fogak, csontok, izmok növelésére. Fogyasztásakor szálkásabb izomzathoz jutunk, de előírás szerint kell alkalmazni, mert a vanádium túladagolása nem szerencsés.
Húgyúti, nőgyógyászati problémák ellen

A húgyúti betegségeket leggyakrabban az E. Coli baktérium okozza, amelynek megtelepedését a kapor meggátolja. Aki ilyen betegségben szenved, annak nagyon előnyös a fürdővízbe vászonzacskóba tett kapormagot tenni vagy illóolajat csepegtetni bele.

Jótékonyan hat az altesti fájdalmakra.

Fitoösztrogén hatás

Fitoösztrogén hatása miatt a népgyógyászatban a renyhe menstruáció megerősítésére használták. Várandósság alatt éppen emiatt a hatása miatt nem ajánlatos szedni.

Babfélék

 

Képzeljünk el egy takarítónőt, amit beküldünkaz emésztő traktusba egy porszívóval. Körülbelül így viselkednek a babfélék csírái bennünk. Magukba szívják a mérgeket és a béltraktusban lévő parazitákat. Igaz tartalmaznak olyan enzimeket, amelyek akadályozzák a fehérjék lebontását, de érdemes mérlegelni. Ezt mindenki döntse el maga, és nem hússal fogyasztani egyszerre :o)

Sokat nem lehet az elején fogyasztani belőle, mert gázosíthat.

A babfélék jók a szívnek, kitisztítják a „rossz” koleszterint.

Inzulinszabályozók.

Segít a megakadályozni a sejtek el rákosodását, vagy áttétek képződését.

Nagy rosttartalmuk miatt tisztítják a beleket, tápláléka a bélflórának.

Magas vastartalma miatt segít(lencse) a vérképzésben.

Segíti a nyirokáramlást.

Segíti a kollagén termelődést, tehát szépít.

Napraforgó

Hatóanyagai:
Kiváló niacin (borvitamin) forrás. 47% olajat tartalmaz, és annak 65%-a esszenciális olaj. Fehérjetartalma 30%. Klorofill. Élelmi rost. Jelentős mennyiségű E és B12 vitamint tartalmaz.
Rendkívül gazdag ásványi anyag forrás P, Ca, Fe, Cu, I, Mg (Foszfor, Kalcium, Vas, Réz, Jód, Magnézium).
Élettani hatások:

Magas vastartalma a vörösvértestképzéshez, réztartalma a vas felhasználásához szükséges.
Magas a jód tartalma, ami a gyökér barnaságát is okozza. A jód a pajzsmirigy-hormon alkotórésze, beleket méregteleníti, valamint elengedhetetlen az idegsejtek működéséhez.
Magnéziumot tartalmaz az izom- agy-, tüdőszövetek működéséhez.
Fehérjetartalma rendkívül magas kb.:30%!
Kiváló niacin (bőrvitamin) forrás. Ápol, szépít, táplál.
Gyógyhatású tüdőbetegségek, torokkaparás, köhögés, hörghurut, veseproblémáknál, és lázcsillapító hatású.
Magas rosttartalma az egészséges bélflórát táplálja, segíti a bélperisztaltikát.
Klorofill tartalma segíti a vér oxigénszállítását a sejtekhez.
Tisztít, méregtelenít, vízhajtó hatású.
Jótékony hatással van a cukorbetegségre!
Magas foszfor és kalcium tartalma fontos a csontoknak, fogaknak!

Segíti a máj méregtelenítését.

Sok nőnél betegek a mirigyek, a napraforgóban lévő enzimek segítik az apró mirigyek gyógyulását.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet