Fitt élet
Ép testben ép lélek

MENÜ
Sóska
A sóska sok ásványi sót, meszet, oxálsavat, foszfort és vasat tartalmaz, de flavonoidok, C-vitamin, antranoidok és cserzőanyagok is fellelhetők benne. C-vitamin tartalma jelentős.
Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. 
A mezei sóskának ismert vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező-képességét, így kiváló immunerősítő tulajdonságú. A népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.

Immunerősítő

A sóska az egyik legjobb immunerősítő zöldségünk, amelyet szerencsére nem csak tavasszal, hanem egész évben fogyaszthatunk, hiszen bármelyik nagyobb üzletben könnyedén beszerezhetjük. Főleg magas C-vitamin tartalma miatt érdemes sokat ennünk belőle, de emellett köztudottan sok vas is található benne. Emellett még flavonoidok és ásványi sók is találhatóak a sóskában.

Élénkítő hatás

A sóskában található gyümölcssav miatt nem csak a vérképző- és immunrendszerünkre van jótékony hatással, hanem ráadásként élénkítő hatása is van, így akár nagyobb szellemi tevékenység során is érdemes több sóskát fogyasztanunk azért, hogy minél jobban teljesítsünk.

Vizelethajtó

A sóska vizelethajtó hatással is rendelkezik, így segíti az anyagcserénket és a vesék tisztulását is. De ezenkívül a népi gyógyászat a vértisztító hatását is ismeri, ezt pedig főleg a kiválasztásunk gyorsításának köszönheti.

Vérnyomás szabályozása

Magas kálium tartalma miatt akkor is érdemes minél nagyobb mennyiségű sóskát ennünk, ha a vérnyomásunkat szeretnénk rendben tartani vagy csak a gyógyszerek mellett természetes úton is szeretnénk szabályozni a magas vérnyomást.

Ezek mellett a sóskának magas a folsav tartalma is, ezért állapotos nők étrendjébe is érdemes minél nagyobb mennyiségben beépíteni ezt a zöldséget, ráadásul a karotinoid és klorofill tartalma miatt akár a rákos betegségek kialakulását is megakadályozhatjuk a fogyasztásával. Sőt, egyes kutatások szerint az egyik leghatásosabb zöldségeink közé tartozik a rákos betegségek megelőzésének szempontjából

 

 

 

Családi ház egymillió forintból és teljesen önfenntartó
 
Indul a hazai napelemes tetőcserép gyártása
 
Háztartásunk kémiája - tippek, trükkök
A magyar önfenntartó falu már a BBC érdeklődését is felkeltette
 
Az önfenntartó falu
 
Akik képesek megváltoztatni a jövőt
Csodatévő tömegkályha
 
Fenntartható település és állatságos körülmények
 
Önfentartó víz, és elektromosság a házban (Ausztrál példa)
 

Szalmabála építészet

 

 

 

 

 

Asztali nézet