Fitt élet
Ép testben ép lélek

MENÜ

 

http://www.tutitippek.hu/blog/martogatosok.php
 
somlósi lajos a konyháról
 
ajvár

hozzávalók / 2 adag

elkészítés

  1. A kápia paprikát félbevágjuk, magját kiszedjük, előmelegített, olaj nélkül használható serpenyőben addig sütjük, hogy a bőre könnyen lehúzható legyen. (Sütőben is süthető, de mostanság olyan meleg volt, hogy nem kapcsoltam be a sütőt, ezt a fázist leegyszerűsítettem). Ha megsült a paprika, érdemes műanyag dobozba tenni néhány percre, hogy a bőre könnyedén lejöjjön.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát felvágjuk, a petrezselymet megmossuk, leszárítjuk és kissé felaprítjuk (egyik hozzávalót sem kell nagyon apróra vágni, mert botmixerrel lesznek összedolgozva).
  3. Az avokádó héját, magját eltávolítjuk, egy tálba felaprítjuk, és hozzáadjuk a többi hozzávalót is a fűszerekkel, néhány csepp citrommal és olívaolajjal együtt.
  4. Botmixerrel az egészet összedolgozzuk. A kápia paprika és petrezselyem darabos marad, de az avokádótól az egész nagyon krémes lesz.
  • költség: 500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

 

hozzávalók / 8 adag

elkészítés

  1. Az avokádót kettévágjuk, kikanalazzuk a belsejét, a többi hozzávalóval együtt aprítógépben pépesítjük.
  2. Pirított kenyérrel, hagymakarikákkal kínáljuk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 20 alkalommal

 

hozzávalók / 4 adag

  • 2 db avokádó (érett)
  • 1 kis db lilahagyma (apróra vágva)
  • 1 db paradicsom (apróra vágva, kimagozva)
  • 1 db chili (kimagozva, helyettesíthető tabascoval)
  • 2 ek citromlé (vagy friss lime)
  • 2 ek koriander (frissen apróra vágva, helyettesíthető 1 ek szárított korianderrel)
  • 3 gerezd fokhagyma (apróra vágva)
  • 0.5 teáskanál
  • 0.25 teáskanál oregánó
  • bors ízlés szerint (frissen őrölt)

elkészítés

  1. Vágjuk félbe az avokádókat és távolítsuk el a magokat. Kanalazzuk ki a héjából, és egy tálban villa segítségével  pürésítsük. 
  2. Adjuk hozzá a hagymát, koriandert, lime-ot, sót, borsot és jól keverjük össze.
  3. A chilit vagy Tabascot csak fokozatosan, kóstolgatással adagoljuk.
  4. A paradicsomot a végén adjuk hozzá. (én nem magozatm ki a paradicsomot, így hígabb állagot kaptam, ezért tettem bele még 1 ek sűrített paradicsomot is a végén)
  5. Tegyük hűtőbe, hogy összeérhessenek az ízek.(Tipp: Hogy kevésbé barnuljon meg (ez az avokádó tulajdonsága miután felvágjuk és a felülete érintkezik a levegő oxigénjével), tegyünk folpackot közvetlenül a szósz tetejére, így lassíthatjuk a folyamatot.)

hozzávalók / 2 adag

 

Acili Ezme - török szendvicskrém recept

hozzávalók / 4 adag

 

 

elkészítés

  1. Ha van darálónk, akkor van a legegyszerűbb dolgunk. A gerezd fokhagymát a megmosott kaport, petrezselymet, vöröshagymát a héjától meghámozott paradicsomot a két zöldpaprikát összedaráljuk. Ha nincs darálónk, akkor mindent nagyon apróra felvágunk, majd összetörjük. (Például az összetöréshez használhatunk egy befőttes üveget is zúzóeszközként.)
  2. Majd a kapott pépet egy szűrőben lecsepegtetjük.
  3. Utána ismét egy tálba tesszük, és 2 ek sűrített paradicsom öntünk hozzá, plusz 1-1 tk olívaolajat és citromlevet is.
  4. Majd fűszerezzük (kakukkfű, só, bors, pirospaprika vagy török pirospaprikapehely).
  5. Hidegen fogyasztjuk.

 

 

 

Asztali nézet