Fitt élet
Ép testben ép lélek

MENÜ

Cékla lé

A céklát a természetgyógyászat gyógyhatású zöldségként tartja számon. Mindössze 50ml 100% céklalé is előidézhet tisztulási reakciót, - ennyi ereje van! Ezért fokozatosan szoktassuk magunkat a cékla instant fogyasztásához: kezdetben, ha sok a betegségünk, fogyasszuk kiskanalanként, lassan növelve a napi mennyiséget, fél vagy 1dl-ig. Ne ijedj meg ha a mellékhelyiségben a produktum sötétedik vagy erős vörös(vér) színű lesz.

jótékony hatásai:

Lúgosít, kivalló antioxidáns és segíti a vörösvérsejtek képzését
Megköti és kivezeti a nehézfémeket a szervezetből
Gátolja és megelőzi a ráksejtek szaporodását
Méregteleníti a májat, gyomrot és a bélcsatornát
Szabályozza az anyagcserét
Állóképességet növeli

A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4.000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a föníciaiak nagy mennyiségben termesztették. Az antik korban a görögök kedvelt itala volt, azt tartották róla, hogy a vért hűsíti. Hasonló célból használták a rómaiak is, lázas megbetegedés esetén. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban a dinasztiaalapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését.
A középkori kolostorok kertjeiben is hamar elterjedt. Angliában már a középkorban roboráló szerként használták, betegeket és időseket tápláltak könnyen emészthető levével, valamint a fejfájás és fogfájás enyhítésére ajánlották.
Magyarországon a XVII. században vált ismertté a cékla.

Dr. Ferenczi Sándor 1961-ben állatkísérletek során fedezte fel, hogy a cékla vörös festékanyaga a betanin hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatsejtekkel szemben.

Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezen kívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai bőrgyógyászat mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.

Tápértéke

Magas ásványi anyag és vitamintartalma miatt nagyon egészséges. Az oldott ásványi anyagokat (makro- és mikroelemeket) koncentráltan tartalmazza, és ezek hiánypótló hatása fokozottan érvényesül.
Ásványi anyagok: kalcium, magnézium, foszfor, vas, nátrium, kálium, kén, jód, réz, mangán, szilícium, cink, kobalt, króm, nikkel, bór, lítium, stroncium.
Vitaminok: A-, B1-, B2-, B6-, B7-, B9- és C-vitamin, folsav, niacin, biotin.
Fitovegyületek: polifenolok, flavonoidok, antocianidinek, karotinoidok,
Enzimek és cukrok.
A gyökér jelentős mennyiségű pektint tartalmaz, ami elősegíti a nehézfémek, az emésztőrendszerre veszélyes mikroorganizmusok és a felesleges koleszterin kiürülését szervezetünkből. A pektinnek jó a vízkötő képessége.
Magas kálium és magnézium tartalma miatt igen hasznos a magas vérnyomás és más szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és gyógyításában, illetve hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez.
A nátrium és kalcium aránya (50:5), így lehetővé teszi a kalcium felszívódását.
A cink, a mangán és a réz elősegítik a növekedést, a fejlődést és a szaporodást, szabályozzák az anyagcserét, kedvezően hatnak a nemi mirigyek működésére.
Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a szervezet a növények közül a céklából tudja legjobban hasznosítani a vasat.
A céklában lévő cukor könnyen hasznosul, így gyors energiaforrás a szervezetnek. Viszont kalóriatartalma alacsony (31 kcal).
A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. A terhesség korai szakaszában megfelelő pótlásával, több fejlődési rendellenesség (pl. nyitott gerinc) kialakulásának valószínűsége csökkenthető.
A cékla fokozza a gyomorsav-elválasztást, ezáltal javítja a fehérjék előemésztését, az aminosavak hasznosulását. A kéntartalmú aminosavak (metionin)rugalmassá teszik a bőrt, fényt adnak a hajnak és a körömnek.
Az összes növény közül a céklának a legmagasabb a szilícium tartalma, amely jó hatással van a szervezet védekező képességére. Szilícium tartalma erősíti a kötőszöveteket, a bőrt, a véredények falát és a csontokat.
A betain a máj méregtelenítő enzimeit támogatja.

A kolin elősegíti a májból a felesleges zsírok kiürülését. Szabályozza az emésztést, a nyirokmirigyek, a vese, a húgyhólyag, a gyomor és a belek működését.

A betanin (a cékla színanyaga) védi a májat (csökkenti a zsírmájat), gátolja a kórokozó baktériumok elszaporodását, valamint immunerősítő, roboráló és élénkítő hatású.

A cékla másik festékanyaga az antocián. Ez a másodlagos növényi anyag megvéd a szabad gyököktől:
Az agresszív kötések (szabad gyökök) sejtkárosodásokhoz vezetnek, ha a környezeti mérgek, stressz, sugárzás vagy cigarettafüst túlzott mértékben jelen vannak. Az antociánok semlegesítik a környezetre agresszívan ható káros anyagokat, s ezzel tulajdonképpen ártalmatlanná teszik azokat. Csökkentik a DNS (gének) és a sejtproteinek sérüléseit, ahol is lefékezik a káros oxidációs reakciókat a sejtekben, és ezzel végül is daganat-gátló hatást gyakorolnak. Gyökfogókként az antociánok ráadásul még túltesznek a C-, B-vitaminon és a béta-karotinon, melyeknek hasonló hatásuk van, és ezért ezeket antioxidáns vitaminoknak is nevezik.

Élettani hatások

Mivel a cékla földben lévő gyökérgumója nem csupán a talajban található értékes ásványi anyagokat szívja magába, fontos arra ügyelni, hogy csak vegyszermentes talajban nevelt céklát fogyasszunk!
Gyakorlatilag minden problémán segít, mert feltölti a szervezetet vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Lúgosító hatású. Helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
Enyhe vízhajtó.
Kiemelkedő a vértisztító és vérképző hatása. Segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, ezért kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében is.
Jó hatással van a vérnyomásra (magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban eredményesen szabályozza a vérnyomást), a szívműködésre és az idegrendszer munkájára.
Roboráló hatású, serkenti a sejtnövekedést és a sejtmag-regenerációt. A szervezet számára optimális formában tartalmaz minden olyan hatóanyagot, amely az idős vagy beteg sejtek életerejének fokozásához szükséges. Javítja a lábadozó betegek általános állapotát.
Ha idős korban időnként céklakúra alá vetjük magunkat, megelőzi, illetve kiküszöböli a gyűjtőerek falainak megkeményedését.

Májtisztító: A céklalé kombinálva sárgarépa lével kitűnő májtisztító. Tisztítás közben zsírtalanítja a májat (megelőzi a zsírmáj kialakulását).
Májvédő hatásának köszönhetően alkohol problémáknál is javasolt! A másnaposság tüneteit is eredményesen enyhíti.
Egyes emésztőrendszeri betegségek kezelésében is kiváló: Megszünteti a savtúltermelésből származó gyomorpanaszokat. Enyhe hashajtó hatása révén segít székrekedésben. Jótékonyhatású gyomorhurut, aranyér és vakbél-irritáció esetén. Gyulladásgátló!
Az emésztésre gyakorolt hatása révén támogatja a fogyókúrát. Ezen kívül kiváló "zsírégető" is.
A hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része: Fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, így csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát. Serkenti a máj, a belek és a vese működését, fokozza a méreg- és a salakanyagok eltávolítását.
Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket, fejfájást és letargiát. Méregteleníti az agyat a fémektől (pl. alumínium), javítja az általános közérzetet.
A menstruációs zavarokat és a változókor panaszait is enyhíti.
Rákellenes: A cékla hatékonyan lép fel a rosszindulatú daganatokkal szemben. Csökkenti a kemoterápia mellékhatásait!
„Ismeretes, hogy a rákos sejtekben az oxidációs folyamatok lecsökkennek, és helyettük a tejsavas erjedés növekszik. A cékla színező anyagai – pl. a betain-glükozid – pótolja a rákos sejtekben a légző aktivitásukat vesztett légzőfermenteket. Ez a színező anyag hidrogén atomokat köt meg, és ezzel 1000-1250%-kal javítja a sejtek légzőképességét.”
(Prof. dr. Török Szilveszter)
1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betanin - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápián átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes cékla kúra után.

Influenza és meghűlés ellen sikeresen alkalmazható. Növeli a vírusos fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asztali nézet